Dlaczego warto stosować kurkumę?
Faktem jest, że kurkuma w proszku powinna na stałe zagościć w kuchni każdego polskiego domu. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę? Przede wszystkim możemy liczyć na:
- Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
- Poprawę pamięci
- Działanie antybakteryjne i rozkurczające
- Wspomaganie trawienia
- Wzrost odporności organizmu
W codziennym gotowaniu możemy dodawać kurkumę do wielu potraw, gdyż jej właściwości zdrowotne są znacznie szersze, niż mogłoby nam się wydawać! Docenić trzeba dodatkowo działanie ochronne i lecznicze na choroby oczu, stymulowanie odporności i obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu.
Dzienna dawka kurkumy
Kurkuma jest nieocenione dla utrzymania prawidłowego metabolizmu. Ile wynosi zalecana dzienna dawka kurkumy w proszku? Eksperci wskazują, że warto stawiać na 1 g kurkumy na 10 kg masy ciała. Jednakże konsumpcja takiej ilości musiałaby się wiązać z bardzo pikantnym jedzeniem. Z pomocą przychodzi kurkuma w postaci kapsułek, która także cieszy się uznaniem w wielu domach.
Kurkuma i pieprz – duet idealny
Znamy już właściwości kurkumy, które z pewnością zaskakują miłośników tej przyprawy. Okazuje się, że w tym wypadku kurkuma i pieprz to duet idealny! Takie połączenie bardzo dobrze oddziałuje na zdrowie wątroby, metabolizm tłuszczów i ochronę oksydacyjną komórek wątroby. Poza tym kurkuma i pieprz ułatwiają trawienie oraz wspomagają produkcję enzymów trawiennych. Zastosowanie takiego rozwiązania w swojej kuchni daje liczne korzyści dla domowników. Każdą z tych przypraw z powodzeniem zakupimy w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych.