Napisane przez 5:51 pm Ciekawostki

Czajniki stalowe: Jak utrzymać je w nienagannym stanie?

Wśród licznych zalet czajników stalowych wymienia się także to, że są łatwe w utrzymaniu – nietrudno je domyć, długo się błyszczą, a przede wszystkim nie wymagają skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych. Są odporne na rdzę, a także przeznaczone do wieloletniego użytkowania. Pod warunkiem, że będziemy prawidłowo o nie dbali. Poznaj najlepsze praktyki, dzięki którym czajnik ze stali nierdzewnej na długo stanie się ozdobą Twojej kuchni.

Dlaczego trzeba zadbać o czajnik stalowy?

Czajniki stalowe są podatne na osadzanie się kamienia, plam oraz rdzy, szczególnie jeśli używane są do gotowania wody twardej. Regularne czyszczenie i konserwacja są zatem istotne dla zachowania czajnika w nienagannym stanie i uniknięcia problemów związanych z jakością wody i higieną. Jeśli będziemy na bieżąco wykonywać opisane niżej czynności, wówczas jego utrzymanie okaże się niezwykle proste.

Regularne czyszczenie to podstawa

Najważniejszą praktyką utrzymania czajnika stalowego w nienagannym stanie jest regularne czyszczenie. Po każdym użyciu zaleca się przemywanie czajnika letnią wodą (wewnątrz i na zewnątrz) z delikatnym detergentem. Należy unikać agresywnych środków czyszczących, które mogą zarysować powierzchnię (wykluczone są zatem szorstkie gąbki czy druciaki). W przypadku osadzania się kamienia zaleca się stosowanie specjalnych środków do odkamieniania dostępnych w sklepach. Tu można też pomyśleć o specjalnych filtrach i innych działaniach, które usuwają kamień z wody w całym domu.

Czajnik stalowy z gwizdkiem ALINA granatowy 2,7l

Pamiętaj o odkamienianiu czajnika

Jeśli w Twoim czajniku pojawi się osad z kamienia, niezwłocznie zareaguj. Regularne usuwanie kamienia pomoże zachować czajnik w czystości i, co ważniejsze, zadbać o jakość, świeżość wody. Brak kamienia, to także brak problemów z równomiernym przewodzeniem ciepła, zatem jak widzisz ma to znaczenie estetyczne oraz praktyczne, a nawet zdrowotne.

Istnieją specjalne środki do usuwania kamienia, które łatwo aplikować. Wystarczy je wlać do czajnika, zagotować i pozostawić na kilka godzin, a następnie dokładnie wypłukać.

Zapobieganie rdzy – staranne osuszanie

Aby zapobiec rdzy na czajniku stalowym, ważne jest, aby go dokładnie wysuszyć po każdym użyciu. Wilgoć sprzyja powstawaniu rdzy, dlatego też po zagotowaniu wody zalej pozostałą wodę, wytrzyj wnętrze czajnika i pozostaw go otwartego do wyschnięcia. I to właściwie tyle.

Utrzymanie czajnika stalowego w nienagannym stanie wymaga regularnego czyszczenia, usuwania kamienia oraz osuszania, które zapobiega procesom korozji. Dbając o swój czajnik zgodnie z naszymi wskazówkami, będziesz mógł cieszyć się jego użytecznością i eleganckim wyglądem przez wiele lat.

Visited 55 times, 1 visit(s) today
Zamknij