Napisane przez 2:28 pm Ciekawostki

Opakowania na ciasto i tort i ich zalety

Jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną lub tez masz małą cukiernię, prócz samej sprzedaży i dostosowania oferty do potrzeb klientów, niezbędne jest odpowiednie zaplecze technologiczne. Bardzo przydatnym produktem dla branży gastro są zwłaszcza wszelkiego rodzaju pojemniki, w tym pojemniki na ciasto czy tort. Oczywiście, powinny one posiadać wszelkie niezbędne atesty i być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Jak jednak wybrać idealny pojemnik na ciasto? Gdzie go kupić? Czym się charakteryzuje? Jakie ma zalety?

Pojemnik na ciasto nie tylko z plastiku

Nie ma chyba osoby, która nie lubi tortu lub smacznego, dobrze przygotowanego ciasta. Jednak bardzo często, klienci zakupują zista na sztuki, co wymusza na przedsiębiorcy konieczność zakupu odpowiednich pojemników do ich przenoszenia czy przechowywania.

Takie pojemniki najczęściej wykonane są z kilku rodzajów plastiku – polistyrenu, politereftalanu etylenu (PET lub PETE) czy z polietylenu (HDPE). W sprzedaży są także pojemniki z kartonu, jednak są one mniej pewne. Szybciej przesiąkają, są mniej trwałe.

Pojemniki na ciasto używa się zarówno w branży gastronomicznej – cukierniach, kawiarniach, restauracjach, jak również w domach.

W ofertach hurtowni opakowań znajdziemy ponadto wiele typów opakowań np. opakowania jednoczęściowe zamykane, dwuczęściowe z pokrywką czy jednoczęściowy bez pokrywki.

Zalety pojemników na ciasto

Mogłoby się wydawać, że plastikowe pojemniki są passe z uwagi na wzrastającą świadomość ekologiczną. Jednakże pojemnik na ciasto przynosi wiele zalet.

Po pierwsze, taki przeźroczysty pojemnik przepięknie eksponuje nasz kawałek ciasta, sprawiając, że wygląda on apetycznie. Po drugie, zapewnia nam bezpieczny i wygodny transport ciasta i chroni je przed zgnieceniem.

Poza tym, pojemnik chroni ciasto przed przesiąkaniem zapachami z zewnątrz czy zapachami z lodówki. Dodatkowo, chroni ciasto przed wysychaniem, zwiększając jego okres trwałości.

Na co zwracać uwagę w wyborze pojemnika?

Na rynku znajdziemy wiele różnych pojemników, ale jak wybrać ten najlepszy? Na co zwracać uwagę?

Przede wszystkim powinien być on wykonany z bezpiecznych, wytrzymałych materiałów, posiadających pozwolenie na kontakt z żywnością. Poza tym powinno być ono odporne na tłuszcz oraz wilgoć. Pamiętajmy o tym, aby jego wielkość była dopasowana do wielkości ciasta czy tortu i posiadała solidne „zapięcie”, które nie będzie się luzować.

Pojemnik powinien być przy tym łatwy w otwieraniu i składaniu. Powinien też chronić smak oraz zapach naszego ciasta, czyli być szczelny.

Jeśli chcesz mieć pewność zakupu odpowiedniego produktu, zachęcamy do zajrzenia na stronę https://www.opakowanianawynos.pl/164-pojemniki-na-ciasto

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Zamknij