Twardość wody w Zabrzu jest ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy ocenie jakości lokalnej sieci wodociągowej. Twardość wody można określić zarówno za pomocą wskaźników organoleptycznych, jak i badań fizykochemicznych. Wskaźniki organoleptyczne służą do pomiaru smaku, zapachu, koloru i przejrzystości wody. Testy fizykochemiczne mierzą parametry takie jak pH, wapń, magnez, żelazo i inne minerały obecne w wodzie. Sprawdzając twardość wody w Zabrzu możemy upewnić się, że spełnia ona normy dotyczące bezpiecznego spożycia wody pitnej i innych zastosowań.
Mieszkańcy Zabrza pozyskują wodę głównie z ujęć głębinowych, które zawierają dużo składników mineralnych. Ta podziemna dostawa jest zdrowa i smaczna, bez zanieczyszczeń. Szeroko zakrojone badania naukowe potwierdziły, że jest to woda wyjątkowej jakości, zawierająca jedynie śladowe ilości manganu, który w łatwy sposób można usunąć za pomocą filtrów w zabrzańskich oczyszczalniach. Zdaniem prof. Waldemara Sawiniaka z Politechniki Śląskiej w Gliwicach oczyszczona woda jest wyjątkowej jakości, a jej picie zostało zatwierdzone przez lekarzy. Ponadto Instytut Inżynierii Wody i Ścieków Politechniki Śląskiej w Gliwicach przeprowadził szereg badań, które potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju wody jest korzystne dla naszego organizmu.
Informacja Zabrzańskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp z o.o. o jakości wody podawanej do sieci wodociągowej w miesiącu grudzień 2022 r.
Lp | Wskaźniki organoleptyczne i fizykochemiczne wody |
NDS | Jednostka | GPW woda powierzchniowa |
1 | Temperatura | – | °C | 9,8 |
2 | pH | 6,5-9-5 | – | 7,3 |
3 | Przewodność | 2500 | µS/cm | 334 |
4 | Mętność | 1 | NTU | 0,10 |
5 | Barwa | bez nieprawidłowych zmian | mg/lPt | <2 |
6 | Smak | bez nieprawidłowych zmian | akceptowalny | akceptowalny |
7 | Zapach | bez nieprawidłowych zmian | akceptowalny | akceptowalny |
8 | Chlor wolny | 0,3 | mg/l | <0,10 |
9 | Jon amonowy | 0,50 | mg/l | 0,033 |
10 | Żelazo ogólne | 200 | µg/l | 32 |
11 | Mangan | 50 | µg/l | 16 |
12 | Azotyny | 0,10 | mg/l | <0,010 |
13 | Azotany | 50 | mg/l | 3,5 |
14 | Twardość ogólna | 60-500 | mg/l CaCO3 | 141 |
15 | Wapń | – | mg/l | 44 |
16 | Magnez | 125 | mg/l | 8 |
17 | Chlorki | 250 | mg/l | 17 |
18 | Siarczany | 250 | mg/l | 40 |
19 | Indeks nadmanganianiowy | 5 | mg/l | 0,9 |
Lp | Wskaźniki mikrobiologiczne wskaźniki wody |
NDS | Jednostka | GPW woda powierzchniowa |
1 | Bakterie grupy coli | 0 | jtk/100ml | 0 |
2 | Escherichia coli | 0 | jtk/100ml | 0 |
3 | Enterokoki kałowe | 0 | jtk/100ml | 0 |
4 | Ogólna liczba mikroorg. w 22°C po 72h | bez nieprawidłowych zmian | jtk/100ml | bez nieprawidłowych zmian |
5 | Clostridium | 0 | jtk/100ml | 0 |
Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. (Dz.U. poz. 2294) |
źródło: Zabrzańskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o.
Dodane przez Mikołaj Czarnecki
Doświadczony dziennikarz portalu Nowiny Zabrzańskie. Specjalizuje się w tematyce lokalnej Zabrza i regionu Górnego Śląska. Pasjonat spraw społecznych, kulturalnych i historycznych miasta.