Na to, jak smakować będzie twój ulubiony napój, wpływa wiele czynników. Najważniejsze jednak jest wybranie odpowiedniej kawy. Nie chodzi tu o rodzaj, ponieważ jest on kwestią preferencji, ale o jakość. Wybór najlepszych ziaren to gwarancja wyjątkowego aromatu i smaku. Sprawdź, jak z wielu dostępnych produktów i marek wyselekcjonować najlepszą kawę dla siebie.
Naturalna, czyli najlepsza!
Ziarna kawowca uprawiane na plantacjach w Kolumbii, Brazylii czy w Etiopii uznawane są za te doskonałej jakości. Powstaje z nich najlepsza kawa, której smak, aromat i inne właściwości doceniają nawet najbardziej wymagający kawosze i bariści. Wpływ na to mają nie tylko wyjątkowo sprzyjające warunki pogodowe i glebowe w krajach, w których jest uprawiana, ale także to, co dzieje się z nią później. Konkretniej chodzi o jej naturalność. W procesie obróbki ani na żadnym innymi etapie nie jest ona „wzmacniania” sztucznymi substancjami. Jej smak jest w pełni naturalny, dlatego też tak wyjątkowy. Dotyczy to oczywiście klasycznych jej rodzajów – aromatyzowane kawy smakowe pozbawione są tej wyjątkowości.
Pochodzenie ma znaczenie
To, z jakiej części świata pochodzi kawa, ma wpływ głównie na jej walory smakowe, ale nie tylko. Za to pochodzenie ze sprawdzonej plantacji odpowiada za jej doskonałą jakość! Wybierając najlepsze ziarna, warto kierować się nie tylko krajem, z którego są one eksportowane, ale także informacją o miejscu uprawy. Dostawcy, którym zależy na dostarczaniu swoim klientom znakomitych produktów, nie będą kłamać, a wręcz chętnie pochwalą się, skąd jest sprzedawana przez nich kawa.
Sposób palenia
Smak ma ogromne znaczenie przy wyborze kawy idealnej. Wpływa na niego wiele czynników, nie tylko rodzaj i pochodzenie ziaren. Równie istotny jest stopień ich palenia. Jednocześnie w znaczny sposób oddziałuje on także na aromat i zawartość kofeiny w kawie. W procesie wypalania ziarna kawowca zmieniają kolor z zielonego na brązowy – na określony, mniej lub bardziej ciemny kolor w zależności od stopnia: jasnego, średniego, mocnego i bardzo mocnego. Zasada jest prosta – im ciemniejsza ich barwa, tym smak staje się intensywniejszy i cięższy. Nabiera także konkretnych nut smakowych: od cytrusowych po czekoladowe.
Przechowywanie ziaren
Kupienie odpowiedniego produktu to nie wszystko! Najlepsza kawa zasługuje na najlepsze traktowanie. Niezwykle ważne jest także to, jak będziesz ją przechowywać. Przesypanie jej do szklanego czy metalowego pojemnika i postawienie na kuchennym planie nie wchodzi w grę! Istotne jest, aby trzymać ziarna w szczelnym opakowaniu, którego materiał nie wpłynie na smak – metal i szkło odpada. Najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie jej w oryginalnej paczce i schowanie w szafce, do której nie dociera wilgoć ani promienie słoneczne.
Sposób przygotowania i podawanie
Najlepszej jakości ziarna zasługują na królewskie wręcz traktowanie. Pamiętaj, że aby wydobyć z nich smak i aromat musisz przestrzegać kilku zasad. Pierwszą z nich jest mielenie ich bezpośrednio przed zaparzeniem kawy. Dzięki temu nie wywietrzeją i zachowują walory aromatyczno-smakowe. Warto także przygotowywać z nich napoje zgodnie z ich przeznaczeniem – najczęściej będzie to podstawowe, mocne espresso.