Ciasto z gorzką czekoladą – głębokie w smaku, pełne aromatu, rozpływające się w ustach… Któż nie ma czasem ochoty na kawałek takiego deseru do kawy albo herbaty? To idealna propozycja na weekendowy wypiek dla rodziny, choć elegancki wygląd tego ciasta predysponuje je również do występowania na bardziej oficjalnych okazjach, jak urodziny czy rocznice. Jak urozmaicić ciasto z gorzkiej czekolady, by za każdym razem zaskakiwało twoich gości? Zainspiruj się naszymi propozycjami!
Ciasto z gorzkiej czekolady z orzechami
Składniki:
- 90 g masła,
- 320 g cukru,
- 70 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 jajka,
- 120 ml wody,
- 190 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 150 g orzechów: włoskich, pekan, nerkowców (może być mieszanka),
- 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
Przygotowanie:
Orzechy i czekoladę posiekaj – niezbyt drobno, by kawałki orzechów były wyczuwalne w cieście. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztop w rondelku, a następnie zmiksuj z cukrem i kakao. Dalej miksując, dodawaj po kolei po jednym jajku i stopniowo wlewaj wodę. Dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką. Do masy wrzuć pokrojone orzechy i czekoladę. Piekarnik nastaw na 180°C.
Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wyrównaj, by miało taki sam poziom. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut, by wystygło i dopiero zabieraj się za krojenie.
Ciasto z gorzkiej czekolady z gruszkami
Składniki:
- 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- 120 g cukru,
- 50 g mąki,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Przygotowanie:
Do miski przełóż połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao, a następnie rozpuść je w kąpieli wodnej. Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstaw masę do przestudzenia. Jajka wbij do miski i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki i natnij na wierzchu. Do ubitej piany dodawaj po trochu mąkę i mieszaj trzepaczką. Połącz ubite jajka z mąką z przygotowaną wcześniej masą czekoladową. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż gruszki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 45-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Klasyczne ciasto z gorzkiej czekolady podane z lodami waniliowymi
Klasyka zawsze się obroni, ale mała wariacja na jej temat nie zaszkodzi! Jeśli chcesz podbić smak gorzkiej czekolady i sprawić, by deser był jeszcze bardziej wyrazisty – do ciepłego jeszcze ciasta dołóż gałkę lodów. To połączenie słodkie, ale z charakterem!
Przygotuj ciasto z gorzkiej czekolady według przepisu z punktu pierwszego, pomijając dodanie orzechów. Po przestudzeniu podawaj je z gałką lodów OH! Wanilia E.Wedel i listkiem mięty.
Ciasto czekoladowe w wersji klasycznej albo nieco urozmaiconej to błyskawiczny pomysł na to, by w krótkim czasie przygotować wyśmienity deser. Wielka zaletą tego ciasta jest nie tylko głęboki i zapadający na długo w pamięć smak, ale także niezwykle prosta receptura, dzięki której zawsze się udaje!