Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest dbanie o siebie i spożywanie zdrowych posiłków. Podpowiadamy czym tak naprawdę jest zdrowa żywność i czym się różni od innych produktów spożywczych.
Żywność ekologiczna – co to jest?
EKO żywność to zdrowa żywność, czyli całkowicie naturalne produkty spożywcze, które nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, takich jak na przykład polepszacze smaku, środki konserwujące czy inne sztuczne dodatki, które mają negatywny wpływ na ludzki organizm. Żywność ekologiczna jest również naturalnie wytwarzana – według tradycyjnych przepisów i metod, które pozwalają na zachowanie artykułom spożywczym ich pierwotnych właściwości, takich jak pyszny smak, atrakcyjny wygląd czy cenne wartości odżywcze.
EKO żywność – jakie produkty warto zakupić?
W kategorii BIO żywność można znaleźć wiele bardzo różnych produktów spożywczych. Do tej grupy należą:
- mięso z hodowli ekologicznej;
- warzywa i owoce z upraw ekologicznych;
- pieczywo i wypieki z naturalnych surowców;
- gotowe produkty, takie jak miody, mąki, orzechy, smarowidła do chleba produkowane z naturalnych półproduktów z BIO upraw.
Warzywa i owoce, które produkuje się w ekologicznych gospodarstwach, nie otrzymują żadnych sztucznych czy chemicznych substancji, takich jak nawozy sztuczne, pestycydy czy środki ochrony roślin. Do ich wytwarzania nie stosuje się też żadnych konserwantów – z tego powodu zdrowa żywność ma zawsze krótki termin przydatności do spożycia.
Zalety żywności ekologicznej
Zdrowa żywność charakteryzuje się naturalnością oraz wysoką jakością. Właśnie z tego powodu produkty tego typu są coraz chętniej i częściej wybierane przez konsumentów. Dlaczego warto po nie sięgać? Ekologiczna żywność nie zawiera żadnych konserwantów, sztucznych barwników, przeciwutleniaczy, hormonów czy antybiotyków. Zawiera wyłącznie substancje odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe. Artykuły spożywcze, które można znaleźć w takim miejscu jak sklep ekologiczny są niezwykle bezpieczne dla alergików. Także sama produkcja BIO artykułów jest lepsza, bo nieinwazyjna dla środowiska naturalnego. Skład żywności EKO ma pozytywny wpływ na ludzki organizm, nie tylko poprawia zdrowie czy pozwala je utrzymać na właściwym poziomie, ale także wspomaga pracę organizmu i polepsza samopoczucie.
Jak rozpoznać produkty EKO?
BIO artykuły spożywcze łatwo rozpoznać. Na ich opakowaniach są zamieszczone informacje o posiadanych atestach, certyfikatach i pochodzeniu z gospodarstw czy hodowli ekologicznych. Ponadto takie opakowania zdobi również listek będący symbolem ekologicznej żywności w Unii Europejskiej.
Jaki wpływ na organizm ma zdrowa żywność?
Żywność EKO ma znakomity wpływ na ludzki organizm. Może stanowić nawet lekarstwo na liczne schorzenia i dolegliwości. Według przeprowadzonych badań – wprowadzenie do swojego codziennego menu zdrowych artykułów spożywczych sprawia, że obniża się również ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 oraz wielu innych chorób. Zdrowe pożywienie, zwłaszcza warzywa, owoce, ryby, orzechy i zboża, dostarcza cenne witaminy, minerały, kasy tłuszczowe i, oczywiście, błonnik. Wszystkie te elementy mają znakomity wpływ na organizm. Pozwalają uniknąć chorób lub się z nich wyleczyć, zwłaszcza tych związanych z układem krążenia. Zdrowa dieta pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Sklep ze zdrową żywnością
Zdrowe produkty spożywcze stają się coraz popularniejsze, niestety nadal niełatwo je znaleźć na sklepowych półkach. Sklep ekologiczny znajduje się zwykle w dużym mieście. W mniejszych miejscowościach można znaleźć niewielkie stoiska ze zdrową żywnością w supermarketach czy galeriach handlowych. Z tego powodu najlepszym i zarazem najwygodniejszym miejscem na zakup wysokiej jakości produktów ekologicznych jest sklep ze zdrową żywnością online. Zakupy w sieci umożliwiają sięgnięcie po każdy produkt, który tylko się potrzebuje.